Åsas krönikor

Välkommen! Här kommer du kunna läsa ordförande Åsa Kullgrens krönikor i NYHET(S)BREVET. Med tiden fylls sidan på varpå du hittar de äldre krönikorna genom att scrolla nedåt. Trevlig läsning!

Åsa har ordet, vecka 10

Nu har vi klivit en liten bit in i mandatperioden. Och jag vet att i stadshuset pågår en febril aktivitet att förverkliga det samarbetsavtal som vi slutit med Moderaterna och som repskapet godkänt. Hur detta går ska vi som parti givetvis noga följa och få rapporter om från våra gruppledare. Det kommer vi återkomma till.

Vi är ett maktbärande parti. Det har vi aldrig stuckit under stol med. Socialdemokraterna ska vinna val så att vi sedan kan styra i de beslutade organen. Det ska vi göra för att vi har en politik som förtjänar att ha makt. Makten är enbart ett medel för att genomföra vår politik som handlar om alla människors lika värde och en jämlik fördelning av resurserna som samhället skapar.

Partiet i Eskilstuna måste nu formera arbetet inför nästa mandatperiod. Men vi måste också har ett längre perspektiv. I lördags hade partiet årsmöte. Om jag får säga det själv var det en inspirerande dag då bl.a. Göran Person var gäst och talade om Socialdemokratin. Årsmötet antog ett uttalande som du kan läsa här.

Partiet ska nu forma verksamheten som ligger framför oss. Det vi ska göra nu är att vara framåtlutade – på hugget, hungriga, beslutsamma. Jag ser att vi måste utveckla vår verksamhet och jag ser två delar.

1. Politiken och 2. Organisationen.

Politiken
Under senare delen av förra mandatperioden tog vi fram i grupper underlag för den politik vi gick till val på. Och som jag var inne på så verkställs just nu stor del av den politiken i stadshuset.

Som politiskt parti ska vi givetvis hålla på med politik och politikutveckling. Det är vår huvuduppgift. Vi har nu ett par år oss att göra det.

För att skapa en bra politik som lockar väljare måste vi fundera över vilket samhälle vi vill ha. Om du får tänka helt fritt, utan begränsning vad gäller resurser eller lagstiftning, vilket Eskilstuna vill du se 2030 eller 2040? Vad är vår tids semester-, arbetstids- eller barnomsorgsreform?  

Det här är viktiga frågor som vi behöver gå till botten med. När vi väl vet det kan vi börja sätta sakpolitiken. Vad kan vi göra i vår kommun för att nå vårt idealsamhälle och vad behöver göras i region och rike? Vi kommer kunna skaffa oss gott underlag för nästa valprogram i Eskilstuna men också underlag till motioner till partidistriktet och partistyrelsen. Jag hoppas du vill vara med på den resan.

Organisationen
Den andra delen i de kommande åren är att utveckla organisationen.

För det första så behöver vi bli mer tajta med facket. LO är vårt älskade syskon. Sida vid sida har vi stärkt arbetsrätten, organiserat oss och byggt upp en stark välfärdsstat.

Vi behöver fundera på hur banden stärks ytterligare. Här finns det utmaningar som vi behöver analysera, tillsammans med LO, för att sedan ta steget vidare. Den fackliga ledaren kommer ha en nyckelroll men han är inte ensam. Vi har alla ett ansvar för att stärka facklig-politisk samverkan.

Vi ska bilda oss. Studier är ytterligare ett ben som partiet har för att samla, bilda och organisera socialdemokrater. Min ambition är att göra detta på nya sätt. Vi kan ha fler studiecirklar och föreläsningar. Vi kommer kunna mötas digitalt men det personliga mötet är också vara en viktig del i våra studier. Både ock måste finnas.

En organisation som anpassas till vad medlemmarna vill ha ger ett värde. Det gör att vi kan få nya medlemmar och behålla fler medlemmar. Medlemskapets värde är viktigt. Och det är förutsättning för att vi ska bli fler i partiet. En annan förutsättning är att vi faktiskt vågar fråga om någon vill bli medlem som vi vet sympatiserar med oss. Det är inte lätt men mer än ett nej kan du inte få.

Det här var lite spridda tankar från mig. På återseende i studiecirkeln, på mötet och på gator och torg!

Åsa har ordet, vecka 6

DET ÄR ÅRSMÖTESTIDER NU.

Föregående år ska granskas och beslut inför kommande år ska fattas. Det kan tyckas som tråkig formalia men det är en nödvändighet i föreningsvärlden. Den 19 februari erbjuder arbetarekommunen alla S-föreningar att samlas till ett gemensamt möte. Innan och efter detta möte erbjuds alla S-föreningar en möjlighet att gå undan för att hålla sina årsmöten. När jag kom till arbetarekommunen för några år sedan tyckte jag det var ett alldeles förnämligt upplägg. Och det gör jag fortfarande. 

Självklart är alla medlemmar välkomna till dagen oavsett om ens S-förening har årsmöte då eller inte. Väl mött där!

Till årets årsmötesdag har vi bjudit in Sofia Amloh, riksdagsledamot från Nyköping, som gäst. Hon har fått fria händer vad hon ska prata om. Hon sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott och jag hoppas hon kommer berätta om arbetet och frågorna där. Med sin bakgrund i LO och IF-Metall har hon erfarenhet och en grundmurad trovärdighet att driva dessa frågor. Nu när vi har en SD-styrd högerregering ser vi hur historien upprepar sig. Det som ryker först när borgarna bestämmer är arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Med denna regering ser vi inget undantag. Regeringens arbetsmarknadspolitik, eller kanske snarare brist på en sådan, vet jag att Sofia har starka åsikter om. Jag ser framemot att få höra henne den 18 februari.  

Som många kanske redan vet och har hört så har Theresia Jansson, vår alldeles förträffliga ombudsman, fått ett nytt jobb. Hon kommer i september bli förste ombudsman i partidistriktet. Det känns verkligen surt för oss i arbetarekommunen. Theresia har gett oss stabilitet och ordning och reda. Hon har drivit på utvecklingen och effektivt verkställt det som styrelsen och partiet beslutat. Hon har varit med och organiserat och hanterat en framgångsrik valrörelse med ett mycket gott valresultat. Det råder ingen som helst tvekan om att vi tappar en stor kraft. 

Med det sagt vill jag ändå varmt gratulera Theresia. Jag unnar verkligen henne att få ta ett steg vidare i karriären. Och hatten av för partidistriktet som gjort en strålande rekrytering. 

Theresia är tjänstledig hela 2023 eftersom hon just nu är vikarierande förste ombudsman i Västmanland. För att klara denna period har Geerth Gustavsson hedervärt nog erbjudit sig att kliva in och på deltid hantera vissa administrativa och organisatoriska uppgifter. Tillsammans med Erik Unnerdal och Nina Alexandersson kommer vi försöka driva partiet så gott det går under året. Och med handen på hjärtat så vet jag att tillsammans med denna handlingskraftiga trio kommer denna och kommande styrelse klara året galant.

Åsa har ordet, vecka 3

VI GÅR MOT LJUSARE TIDER, OXMÅNADER TILL TROTS

Månaderna mellan jul och påsk brukar kallas oxmånader. Det är ont om pengar i plånboken och långt till våren. Det blir fortfarande mörk tidigt på eftermiddagen och i fredags var det tjugondag Knut då adventsljusstaken och adventsstjärnan som förgyllt hemmet plockades ner. Det kan kännas lite deppigt.

I dessa månader är det än viktigare att vi i partiet rår om varandra och ser till att mötas för att prata politik och umgås.

Innan jul arrangerade vi en Uppesittarkväll med Jimmy Jansson och Josefine Helleday som värdar. Det blev ett mycket uppskattat arrangemang som blandade skratt med mer politiska diskussioner. I söndags hade vår nybildade Eskilstuna Kultur(S)förening julgransplundring som den bjöd in alla medlemmar till. Stort tack för det roliga initiativet.

Vi som socialdemokrater gillar också att bilda oss. Därför drar vi igång medlemsstudier på allvar nu i januari. Dessutom har vi bjudit in två intressanta föreläsare.

Den 26 januari kommer Ulf-Göran Widqvist och berättar om Ukraina. Han är partikamrat och författare från Nyköping. Där är han en känd profil för att bl.a. ha skrivit krönikor i Sörmanlands Nyheter. Ulf-Göran har verkat Ukraina med att utbilda fackföreträdare i demokrati. Jag ser mycket framemot få lyssna och diskutera med honom.

Den 15 februari har Klimatsossarna tillsammans arbetarekommunen bjudit in partidistriktets ordförande Fredrik Olovsson. Han har gått från att ha varit statssekreterare på finansdepartementet till att vara partiets näringspolitiska talesperson. Partiets hållning i den heta frågan om kärnkraft är temat på den föreläsningen.

På representantskapet den 30 januari kommer valanalysgruppen med Lars Andersson i spetsen och drar om sina slutsatser. Det kommer bli spännande att få ta del gruppens samlade klokhet. Vi som parti måste ständigt vara berett på att lära och förbättra vårt sätt att arbeta och bedriva valrörelse.

Trots att det är långt till våren så tycker jag nog att vi har en del att se framemot i partiet den närmaste tiden. Vi ska nog överleva oxmånaderna också!

Åsa har ordet, vecka 51

Från början hade jag tänkt att skriva om inte en optimistisk så i varje fall en balanserad julhälsning. Jag hade till och med en alternativ text till den här som jag snabbt knackade ner i söndags. 

Utgångspunkten i den texten var att vi som parti i Eskilstuna har gjort en bra valrörelse. Vi gick fram i samtliga tre valen. Socialdemokraterna vann ett mandat i kommunvalet, ett i riksdagsvalet och hela tre i regionvalet. Många var vi som knackade dörr och pratade med väljare. Och vi valarbetare hade på många plan roligt och kände samhörighet i det gemensamma målet – att vinna valet. Med Jimmy Jansson i spetsen fortsätter vi leda kommunen. I min text fanns också bitar av bitterhet i att förlorat makten i riket och regionen och påhopp på våra politiska motståndare.

Det är lätt att man förlorar sig i sin egen vardag. Det gjorde jag i min text. Men runt om oss, i den ”stora världen”, pågår en utveckling som är skrämmande och som vi som enskilda individer har svårt att påverka. Det är krig i Europa. Vi har en rasande klimatkris som inte bara knackar på dörren utan har satt in en fot i dörrspringan. Dessutom vinner auktoritära högerkrafter framsteg i flera tillsynes stabila demokratier (där Sverige inte är ett undantag).

Onekligen påverkar utvecklingen i den ”stora världen” också vår vardag. Det märker vi när vi handlar mat, ska betala elräkningen och köpa drivmedel till bilen. Allt har blivit dyrare och inflationen har ätit upp sju års reallöneökningar på mindre än ett år. Den aggressiva makten Ryssland skördar liv och samhällen i Ukraina. Det mänskliga lidandet där är ofattbart för oss här hemma i Sverige. Klimatförändringarna sätter tydliga märken i extremväder som kommer med kortare mellanrum. På sociala medier sprids ”fake news” i toxiska miljöer ut i allt bredare grupper i samhället och högerpopulistiska budskap vinner mark.

Med den här verkligheten vid handen har vi som individer två alternativ. Antingen tappar man hoppet och blir passiv eller så väljer man att engagera och bilda sig för att vara med och argumentera för sin sak och fatta rätt beslut. Det är så klart det sistnämnda som är rätt väg för oss Socialdemokrater. Vi stod upp för den vägen när Mussolini för hundra år sedan marscherade mot Rom och tog makten i Italien. Och vi gör det även idag.

Och det är i det lokala engagemanget som vi måste börja. Under 2023 kommer Arbetarekommunen erbjuda fler föreläsningar och seminarier för att bilda oss och presentera reformer för hur vi vill bygga vår framtid. Dessutom ska vi stärka gemenskapen och samhörigheten med sociala aktiviteter och tydliga mål att sikta mot. Partiet ska fördjupa samverkan med facket och försöka nå ut till nya grupper. S-föreningarna ska erbjudas stöd för att fånga upp fler i partiet. Jag hoppas vi lokalt får se fler engagerade medlemmar och flera nya medlemmar.

Tillsammans kan vi bygga ett starkare parti i Eskilstuna. Det är ett motgift mot den negativa utveckling vi ser i vår omvärld. Det är här vi måste börja. Det är lokalt som vi som individer kan göra skillnad. Det är bättre än att sitta hemma, ha ångest och inte göra något. Ta en vän eller bekant i handen och engagera dig.

Trots allt ser jag framemot det nya året.

God Jul o Gott Nytt År

facebook Twitter Email