Åsas krönikor

Välkommen! Här kommer du kunna läsa ordförande Åsa Kullgrens krönikor i NYHET(S)BREVET. Med tiden fylls sidan på varpå du hittar de äldre krönikorna genom att scrolla nedåt. Trevlig läsning!

Åsa har ordet, vecka 3

VI GÅR MOT LJUSARE TIDER, OXMÅNADER TILL TROTS

Månaderna mellan jul och påsk brukar kallas oxmånader. Det är ont om pengar i plånboken och långt till våren. Det blir fortfarande mörk tidigt på eftermiddagen och i fredags var det tjugondag Knut då adventsljusstaken och adventsstjärnan som förgyllt hemmet plockades ner. Det kan kännas lite deppigt.

I dessa månader är det än viktigare att vi i partiet rår om varandra och ser till att mötas för att prata politik och umgås.

Innan jul arrangerade vi en Uppesittarkväll med Jimmy Jansson och Josefine Helleday som värdar. Det blev ett mycket uppskattat arrangemang som blandade skratt med mer politiska diskussioner. I söndags hade vår nybildade Eskilstuna Kultur(S)förening julgransplundring som den bjöd in alla medlemmar till. Stort tack för det roliga initiativet.

Vi som socialdemokrater gillar också att bilda oss. Därför drar vi igång medlemsstudier på allvar nu i januari. Dessutom har vi bjudit in två intressanta föreläsare.

Den 26 januari kommer Ulf-Göran Widqvist och berättar om Ukraina. Han är partikamrat och författare från Nyköping. Där är han en känd profil för att bl.a. ha skrivit krönikor i Sörmanlands Nyheter. Ulf-Göran har verkat Ukraina med att utbilda fackföreträdare i demokrati. Jag ser mycket framemot få lyssna och diskutera med honom.

Den 15 februari har Klimatsossarna tillsammans arbetarekommunen bjudit in partidistriktets ordförande Fredrik Olovsson. Han har gått från att ha varit statssekreterare på finansdepartementet till att vara partiets näringspolitiska talesperson. Partiets hållning i den heta frågan om kärnkraft är temat på den föreläsningen.

På representantskapet den 30 januari kommer valanalysgruppen med Lars Andersson i spetsen och drar om sina slutsatser. Det kommer bli spännande att få ta del gruppens samlade klokhet. Vi som parti måste ständigt vara berett på att lära och förbättra vårt sätt att arbeta och bedriva valrörelse.

Trots att det är långt till våren så tycker jag nog att vi har en del att se framemot i partiet den närmaste tiden. Vi ska nog överleva oxmånaderna också!

Åsa har ordet, vecka 51

Från början hade jag tänkt att skriva om inte en optimistisk så i varje fall en balanserad julhälsning. Jag hade till och med en alternativ text till den här som jag snabbt knackade ner i söndags. 

Utgångspunkten i den texten var att vi som parti i Eskilstuna har gjort en bra valrörelse. Vi gick fram i samtliga tre valen. Socialdemokraterna vann ett mandat i kommunvalet, ett i riksdagsvalet och hela tre i regionvalet. Många var vi som knackade dörr och pratade med väljare. Och vi valarbetare hade på många plan roligt och kände samhörighet i det gemensamma målet – att vinna valet. Med Jimmy Jansson i spetsen fortsätter vi leda kommunen. I min text fanns också bitar av bitterhet i att förlorat makten i riket och regionen och påhopp på våra politiska motståndare.

Det är lätt att man förlorar sig i sin egen vardag. Det gjorde jag i min text. Men runt om oss, i den ”stora världen”, pågår en utveckling som är skrämmande och som vi som enskilda individer har svårt att påverka. Det är krig i Europa. Vi har en rasande klimatkris som inte bara knackar på dörren utan har satt in en fot i dörrspringan. Dessutom vinner auktoritära högerkrafter framsteg i flera tillsynes stabila demokratier (där Sverige inte är ett undantag).

Onekligen påverkar utvecklingen i den ”stora världen” också vår vardag. Det märker vi när vi handlar mat, ska betala elräkningen och köpa drivmedel till bilen. Allt har blivit dyrare och inflationen har ätit upp sju års reallöneökningar på mindre än ett år. Den aggressiva makten Ryssland skördar liv och samhällen i Ukraina. Det mänskliga lidandet där är ofattbart för oss här hemma i Sverige. Klimatförändringarna sätter tydliga märken i extremväder som kommer med kortare mellanrum. På sociala medier sprids ”fake news” i toxiska miljöer ut i allt bredare grupper i samhället och högerpopulistiska budskap vinner mark.

Med den här verkligheten vid handen har vi som individer två alternativ. Antingen tappar man hoppet och blir passiv eller så väljer man att engagera och bilda sig för att vara med och argumentera för sin sak och fatta rätt beslut. Det är så klart det sistnämnda som är rätt väg för oss Socialdemokrater. Vi stod upp för den vägen när Mussolini för hundra år sedan marscherade mot Rom och tog makten i Italien. Och vi gör det även idag.

Och det är i det lokala engagemanget som vi måste börja. Under 2023 kommer Arbetarekommunen erbjuda fler föreläsningar och seminarier för att bilda oss och presentera reformer för hur vi vill bygga vår framtid. Dessutom ska vi stärka gemenskapen och samhörigheten med sociala aktiviteter och tydliga mål att sikta mot. Partiet ska fördjupa samverkan med facket och försöka nå ut till nya grupper. S-föreningarna ska erbjudas stöd för att fånga upp fler i partiet. Jag hoppas vi lokalt får se fler engagerade medlemmar och flera nya medlemmar.

Tillsammans kan vi bygga ett starkare parti i Eskilstuna. Det är ett motgift mot den negativa utveckling vi ser i vår omvärld. Det är här vi måste börja. Det är lokalt som vi som individer kan göra skillnad. Det är bättre än att sitta hemma, ha ångest och inte göra något. Ta en vän eller bekant i handen och engagera dig.

Trots allt ser jag framemot det nya året.

God Jul o Gott Nytt År

facebook Twitter Email