Våra kandidater

Läs om några av våra kandidater på valsedlarna till kommun, riksdag och region.

Lär känna våra kandidater, tryck på respektive församling för att komma till valsedeln vars kandidater du vill läsa mer om:
KOMMUNFULLMÄKTIGE
REGIONEN
RIKSDAGEN

Kommunfullmäktige

1. Jimmy Jansson, 44 år, grundskolelärare, Eskilstuna

Vem är du?
Jag ser mig som ett barn uppvuxen i en klassisk arbetarfamilj med en pappa som arbetat som låssmed och en mamma i vården. Är själv nu pappa till tre barn. Gift med Lisa som är gymnasielärare. Är född och uppvuxen i Eskilstuna och merparten av ungdomen i Lista på landsbygden. Har ingen större fritid. Men barnens idrottande tar mycket engagemang. Om jag hinner grejar jag gärna med hemmet, putsar på min Volvo Amazon eller tar en löpturer.

Varför är du socialdemokrat?
För min del bottnar mycket i kärleken till Eskilstuna och viljan att göra vår kommun bättre. Att våra barn ska få en trygg uppväxt, människor ska arbeta och göra rätt för sig och att vi har en välfärd som fungerar och utjämnar orättvisa skillnader genom livet. Att vi kan återställa samhället i vissa delar till så som det var med trygghet och gemenskap. Men samtidigt vara öppna för teknikutveckling, framtidstro och nya möjligheter.

2. Josefine Helleday, 24 år, jurist, Eskilstuna

Vem är du?
Jag är en 24-årig tjej, född, uppvuxen och bosatt i Eskilstuna. Jag är utbildad jurist, har tidigare arbetat på Justitiedepartementet åt dåvarande inrikesminister Mikael Damberg och engagerade mig politiskt i de sena tonåren. På min fritid umgås jag gärna med vänner, lagar pasta, tränar eller kollar någon true-crime-serie. Kort och gott en vanlig tjej.

Varför är du socialdemokrat?
Jag är socialdemokrat av två anledningar. Dels eftersom allt jag har att vara tacksam för – alltifrån en generell välfärdsmodell till en stark fackföreningsrörelse – är tack vare det socialdemokratiska samhällsbygget, dels eftersom jag är övertygad om att Socialdemokraterna har lösningarna på dagens samhällsproblem. För att bryta segregationen och stoppa skjutvapenvåldet, skapa jobb genom den gröna omställningen och stärka välfärden – krävs politiskt mod, en politik byggd på samhällsgemenskap, solidaritet och mot orättvisor. Jag vill vara en del av det arbetet.

3. Lars Andersson, 80 år, pensionär, Eskilstuna

Vem är du?
Är pensionär sedan 2005. Arbetade dessförinnan i många år med energifrågor. Jag var riksdagsledamot 1982 till 1985. Har varit särskild utredare åt Regeringen vid två tillfällen. Dels om Den statliga energiforskningen och dels om Jordbrukets roll som energiproducent.

Varför är du socialdemokrat?
Jag är socialdemokrat för att jag tror att ett jämställt och jämlikt samhälle är ett tryggt samhälle. För mig är det viktigt att vi tar tillbaks kontrollen över välfärden och skolan samt att vi arbetar för att klyftorna i samhället minskar, inte ökar som det tyvärr gjort under många år.

4. Sarita Hotti, 51 år, ekonom, Eskilstuna

Vem är du?
Padel och golf är två nya bekantskaper, väldigt spännande. I mitt yrkesliv har jag provat många olika grenar, började på café och det senaste innan politik på heltid så var jag med och startade och drev ett aktiebolag inom färg fackhandeln. Har också under åren förkovrat mig och har en magister i ekonomi. .

Varför är du socialdemokrat?
Jag engagerade mig för många år sedan och då var det för att jag slogs av att alla människor inte hade/fick samma möjligheter till ett gott och likvärdigt liv. Mitt engagemang har hållit i sig och samhällsutveckling i olika delar behöver lyftas och utvecklas. Just nu är trygghetsfrågor på tapeten och det går att lyfta inom alla politikområden. Ett tryggt samhälle med goda levnadsvillkor för våra barn och unga är så viktigt. Näringslivsfrågor för att öka antalet arbetsplatser för att våra unga och vuxna ska ha egen försörjning.

5. Mikael Edlund, 60 år, förtroendevald, Eskilstuna

Vem är du?
Jag kom in i partiet och politiken tidigt 1990-talet efter att borgarna vann valet och ställde till med kaos i ekonomin, drevs då av ilska hur det påverkade välfärden ute i kommunerna och landstingen. Jag har sedan dess varit förtroendevald i både kommun och landstinget. Jag är sedan ett år tillbaka ansvarig för grundskolan i Eskilstuna. Ett svårt med utmanande uppdrag.

Varför är du socialdemokrat?
Orättvisa i samhället, ökade klyftor fick mig att bli aktiv. Och ser nu att det är värre än då. Men vi måste klara av att anpassa samhället inför den stora klimatutmaningen vi har framför oss. Och det snabbt.

6. Ann-Sofie Wågström, 62 år, förtroendevald, Eskilstuna

Vem är du?
Metallarbetare som fått förmånen att som förtroendevald i Eskilstuna kommun kunna bidra till utvecklingen av vår kommun. Med Miljö- och klimatfrågor högt på dagordningen.

Varför är du socialdemokrat?
Jag gick med i partiet för jag anser att S har de mest realistiska lösningarna på samhällsutmaningarna. Då som nu till exempel den gröna utmaningen och trygghetsfrågorna. Inte minst för jag tror på allas lika värde.

7. Owe Ek, 42 år, Lagerarbetare

Vem är du?
Jag är uppvuxen i Eskilstuna. Jag är gift och har ett barn. Jag har olika förtroendeuppdrag för Handels lokalt och centralt sen 20år tillbaka. På fritiden gillar jag att umgås med släkt och vänner. Tycker att pyssla med olika projekt hemma. Gillar att laga mat och dricka en god öl under tiden. Om jag ska koppla av så gör jag det gärna tillsammans med grabben i fåtöljen och lirandes Playstation.

Varför är du socialdemokrat?
Jag har varit Socialdemokrat sen barnsben, även om jag inte förstod det då. Mitt engagemang började för 20år sen i samband med att jag blev fackligt förtroendevald på min arbetsplats och fick lära mig om den fackligt-politiska samverkan och dess betydelse. Sen har det också varit för att kunna påverka, för inget blir bättre av att bli arg och knyta näven i fickan.

8. Marie Svensson, 48 år, undersköterska, Eskilstuna

Vem är du?
Jag har varit politiskt aktiv sedan 2002. På heltid sedan 2012. Jag har min yrkesproffession i äldreomsorgen där jag arbetat under många år. Jag har tidigare varit fackligt aktiv där demokratifrågor och rätten att vara med och påverka har drivit mig. Jag är fortfarande en stolt kommunalare. Jag är verkligen en föreningsmänniska och jag ser vilken betydelse föreningslivet har både för barn, ungdomar och vuxna. För mig har det alltid varit viktigt att röra på mig. Det ger energi. Jag är en allätare när det gäller vardagsmotion men har fastnat lite för kampsport. Jag är stark, envis, uthållig och omtänksam. Gillar utmaningar, stora som små.

Varför är du socialdemokrat?
Jag är socialdemokrat för att jag tror på en stark och solidarisk välfärd där ALLA är med och bidrar. Jag ser att det finns både ekonomiska och sociala klyftor i vårt samhälle som bara blir större och större samtidigt som otryggheten ökar. Det vill jag förändra och för mig finns det inget annat alternativ. Socialdemokratisk politik, där vi har kontroll över välfärden och där samhället är starkare än den brottslighet som just nu brer ut sig.

9. Geerth Gustavsson, 65 år, pensionär, Eskilstuna

Vem är du?
Politiskt aktiv sedan slutet av 1970-talet med början i Katrineholm. Jag har jobbat som ombudsman för Socialdemokraterna i Eskilstuna i två omgångar. Den första påbörjades 1986 och avslutades 1995 och den sista påbörjades 2012 avslutades förra året när jag blev pensionär. Politiskt har jag ägnat många år åt skolfrågor, först i Katrineholm och sedan i Eskilstuna. Från 2015 är jag ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden. Jag är gift och bor i villa i Sundbyholm.

Varför är du socialdemokrat?
Mitt intresse för politik började med att jag blev aktiv i facket (Metall) på SKF där jag jobbade. Konflikten mellan arbete och kapital var tydlig. Jag upplevde att socialdemokraternas politik var den bästa för oss som arbetade i industrin. Det ledde till att jag blev aktiv i SSU och sedermera också partiet. Som ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden ser jag hur många försöker tjäna pengar på att fuska. Inte minst gäller det för hantering av massor och avfall. I Eskilstuna finns flera exempel där företag lagrat avfall/massor med farligt innehåll för att sedan låta företaget gå i konkurs och låta skattebetalarna ta hand om problemet. Det krävs skarpare lagstiftning för att komma tillrätta med det problemet. Räddningstjänsten bidrar på ett bra sätt till Eskilstunabornas trygghet. Både när det gäller att hantera akuta händelser men också i det förebyggande arbetet. Bland annat får alla 6-åringar besöka brandstationen och vi besöker skolklasser i årskurs 4 och 7.

10. Nina Tuncer, 56 år, arbetsförmedlare, Eskilstuna

Vem är du?
Jag heter Nina Puiseva Tuncer, jag är gift och har en dotter. Jag är kulturvetare i grunden, har en fil. kand examen i litteraturvetenskap. Jag har jobbat med allt möjligt från radio-DJ i utlandet till språklärare, tolk och översättare till assisterande honorärkonsul för Norge. De senaste 10 åren har jag jobbat på Arbetsförmedlingen som handläggare med lite olika uppdrag, nu med starta eget stöd. Född och uppvuxen i Eskilstuna men med 13 års erfarenhet av att leva i Turkiet där jag bl a satt med som representant i kommunfullmäktige för alla de skandinaver som bor i Alanya. Den erfarenhet jag fick av kulturskillnader ger ett brett perspektiv som behövs i dagens Sverige.

Varför är du socialdemokrat?
Det viktigaste som finns för mig är miljö, utbildning och kultur. Jag är övertygad om att människan behöver en stark grundtrygghet. Den tryggheten får vi genom utbildning, ett arbete och en bra rättvis välfärd. Vi behöver alla ha en meningsfull tillvaro, vara en del i samhället, höra till. Vi behöver veta att våra barn är viktiga och värda en bra utbildning där varje individ kan hitta sin egen potential. Vi behöver vara trygga i att veta att vi får den vård vi behöver när vi blir sjuka eller svaga på annat sätt. Vi behöver kulturen för att få uttrycka oss som människor och bli lyckliga. När alla dessa grunder finns orkar vi börja tänka på miljön. En miljö som vi inte har mycket tid kvar för att rädda. Utöver allt detta behövs också tolerans och en känsla av solidaritet mellan oss alla. I Socialdemokratin är dessa saker viktiga. De är delar av den socialdemokratiska ideologins grunder. Därför är jag Socialdemokrat.

11. Johan Lidén, 37 år, gymnasielärare, Eskilstuna

Vem är du?
Jag är gymnasielärare i Samhällskunskap och Engelska. Jag bor tillsammans med min fru och mina två små barn här i Eskilstuna. Jag har alltid haft ett intresse för politik och jag har alltid varit nyfiken på att lära mig mer om sådant jag tycker är viktigt. Förutom mina snart nio år som lärare har jag även arbetat inom handel under de år jag utbildade mig. Dessförinnan gjorde jag min värnplikt som gruppbefäl.

Varför är du socialdemokrat?
Jag är Socialdemokrat av två anledningar: solidaritet och rättvisa. Sedan jag var ung har orättvisa varit något som upprört mig, till exempel de som smiter från att betala skatt eller de som använder sin ekonomiska makt för att utnyttja andra ekonomiskt svaga. Solidaritet är ledordet som för mig sammanfattar hela den socialdemokratiska grundideologin. I samhället ska vi vara solidariska med varandra, oavsett inkomstnivå, härkomst, grupptillhörighet eller annat. Jag är Socialdemokrat för att jag vill stå upp för solidariteten mot privata vinstintressen i framför allt skolan men även mot alla typer av vinster i välfärden. Jag är Socialdemokrat för att jag vill ha ett rättvist, jämställlt och jämlikt samhälle. Rättvisa och Solidaritet handlar om att slå vakt för att alla ska ha tillräckligt, inte att få ska ha mycket mer än andra.

12. Majo Brostedt, 46 år, enhetschef hemtjänst, Eskilstuna

Vem är du?
Jag är finsk men född och uppvuxen i Sverige, mina föräldrar och släkt kom till Sverige från Norra Finland under 60- talet för att arbeta. Jag har barn och förra året gifte jag mig, vilket var ett stort kliv i livet. Mina erfarenheter inom mitt yrkesliv har varit inom socialt arbete, där jag tror det har gått lite i arv, då min mamma alltid arbetat inom socialt arbete. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med människor för mig blev det självklart att utbilda mig till undersköterska. Jag började sommarjobba på Snäckberget, serviceboende inom äldreomsorgen under min gymnasietid. På min tid när jag tog gymnasiexamen, var det svårt att få jobb så för min årskull var det inte självklart att det fanns något arbete, då det var brist på lediga arbeten. För mig var det en fullständig lycka när jag fick möjligheten att arbeta inom Serviceboendet och inom hemtjänsten. När jag var 21 år så blev jag erbjuden en tjänst som personlig assistent och jag jobbade som personlig assistent under 14 år, även under åren som jag vidareutbildade mig på högskolan. Valet av högskolestudier föll sig naturligt för mig när jag klev innanför dörrarna på Mälardalens högskola, jag visste att jag hade valt rätt, jag utbildade mig till Socionom. Innan jag tog min kanditatexamen så hade jag min verksamhetsförlagda utbildning på Beroendecentrum. Under min praktiktid hade jag 2 fantastiska handledare, deras värderingar, kunskaper, erfarenheter och framtidstro passade mig. Jag hade endast haft 1 veckas praktik innan det blev så självklart för mig att här vill jag arbeta, det var tufft, intensivt och alldeles underbart yrke. Jag blev kvar på Beroendecentrum som socialsekreterare och sen som teamledare under 9 år när jag sedan fick ett fint erbjudande att få komma tillbaka till äldreomsorgen. I mitt ordinarie arbete idag så är jag som enhetschef inom hemtjänsten. Jag har alltid arbetat med människor, att leda team som gör insatser, ger omsorg för det bästa för människor i deras liv, det är det finaste yrket som finns. Politik har genomgående präglat mitt yrkesliv och fritid, genom mitt intresse, vilja, driv att belysa det sociala arbetets betydelse i politiska beslut för att bibehålla det som är bra, drivet att vilja förändra det som behöver förändras och tro, vilja inför framtiden.

Varför är du socialdemokrat?
Jag har alltid varit Socialdemokrat i själen, jag var det redan i grundskolan men kom aldrig kontakt med SSU. Har alltid drivits av att viljan att påverka, förändra och förbättra samhället. Mitt favoritämne i skolan var samhällskunskap. Anledningen till att jag blev medlem från början var frågan om Euro, jag tog första steget och gick på ett föreningsmöte där det skulle vara möjlighet att ställa frågor till en kandidat som röstade för Euro. Jag hade då skrivit ner skarpa frågor och var riktigt skarp i tonen när jag ställde mina frågor därefter blev jag medlem. Livet är politik, allt som finns omkring oss är politiskt kopplade, händelser i våra liv sker utifrån de val vi gör dagligen. Min hjärtefråga är välfärden, välfärdsystemet, jag vet det är en stor fråga men det är också Navet till att vårt samhälle fungerar och att våra liv ska kunna fungera. Socialdemokraterna är moder och skapare till vårt välfärdssystem, den har byggt Sverige, gett trygghet till barn, unga vuxna och äldre , gett oss välbefinnande samt frihet som gett oss chansen att självförverkliga oss själva och våra drömmar. Välfärdssystemet har förändrats utifrån olika ideologiska och politiska beslut, den har har försvagats, vi har riskkapitalister som fortsätter att försvaga hela välfärdsystemet, pengar som ska gå till barn, vuxna och äldre, till bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö, fler kollegor försvinner till enskilda riskkapitalister. Det är inte acceptabelt, vi måste få tillbaka kontrollen förskola, skola, vård och omsorg och förstärka vår välfärd igen. Vi har redan förlorat för mycket, utifrån från de försämringar som har skett mot välfärden.

13. Björn Larsson, 60 år, förtroendevald, Eskilstuna

Vem är du?
35år inom kriminalvården. 20 år fackligt aktiv. Idrottat med brottning (Verdandi), fotboll (Verdandi), handboll ((Verdandi, HK/CV, Guif) och en lång karriär rugby 🏉 (20år) i ERC. Numera är det lite lugnare med biodling och jakt.

Varför är du socialdemokrat?
Jag aktiverade mig med anledning av vinster i välfärden, plundringen av vård skola och omsorg är rent stötande i mina ögon. Barn och sjuka är inte klienter, kunder eller handelsvaror. De är och skall vara barn och patienter med rätt till lika vård respektive utbildning.

14. Lisa Friberg, 37 år, gymnasielärare, Eskilstuna

15. Laith Al-Ameri, 33 år, projektledare, Eskilstuna

Vem är du?
Jag jobbar som projektledare på Eskilstuna kommunfastigheter AB. Jag är en familjefar till 3 barn. Jag kommer ursprungligen från Irak. Jag har studerat till Byggnadsingenjör i MDU. Jag har gjort värnplikten och är aktiv inom hemvärnet.

Varför är du socialdemokrat?
Jag är socialdemokrat för jag anser att det är ett parti som tar ansvar för Sverige. Socialdemokraterna har de lösningar som jag anser passar bäst med mina värderingar. Socialdemokraterna jobbar med både mjuka och hårda faktorer. till skillnad från övriga partier som antingen jobbar med det ena eller uteslutande med det andra.

16. Lena Blomkvist, 65 år, pensionär, Torshälla

Vem är du?
Jag bor i Torshälla och är ledamot i Torshälla stads nämnd. Jag är utbildad förskollärare och grundskollärare och har arbetat med barn och ungdomar från 1-16 år. Har även jobbat fackligt för Lärarförbundet under ett antal år.

Varför är du socialdemokrat?
Rättvisefrågor, solidaritet, miljöfrågor och fackliga frågor ligger mig varmt om hjärtat. Jag känner att jag vill vara med och kunna påverka vår välfärd och vad vi ska överlämna till kommande generationer.

17. Lars-Göran Karlsson, 73 år, egenföretagare, Torshälla

Vem är du?
Gift med vuxna barn och 5 barnbarn. Egen företagare inom finans och försäkringsbranschen. Har varit verksam i denna bransch i snart 30 år jobbade tidigare som arbetsförmedlare. Jag har även varit aktiv inom idrottsrörelsen som ledare. Har i nästan hela mitt vuxna liv varit förtroendevald inom fackförening, politik och idrott.

Varför är du socialdemokrat?
För många år sedan tog jag ställning för det Socialdemokratiska partiet efter att ha sett hur orättvisor och människors olika behandling breder ut sig. Jag anser att alla människor skall ha samma rätt och möjligheter att inte de ekonomiska förutsättningarna i familjen får styra unga människors yrkes och utbildningsval.

18. Carina Ålander, 50 år, enhetschef, Eskilstuna

Vem är du?
Jag är engagerad som förtroendevald för socialdemokraterna sedan flera år tillbaka. Jag har den senaste mandatperioden varit invald i Regionen och även haft uppdrag i två mandatpetioder för socialdemokraterna i Svenska kyrkan, både i pastorat och stift.
Jag jobbar nu som studieombudsman/chef för studieförbundet ABF Sörmland och tidigare har jag jobbat länge inom både Katrineholms kommun och Eskilstuna kommun. Mina kompetenser är inom HR, ledning och utveckling.

Varför är du socialdemokrat?
Jag är socialdemokrat för att jag anser att alla har rätt att ta plats i samhället på lika villkor, både flickor och pojkar, kvinnor och män. Oavsett om det gäller allas rätt till utbildning, rätt till schyssta anställningsvillkor och en jämlik vård. För mig är en stark välfärd vårt bästa verktyg för att alla kunna ha lika möjlighet för trygghet och jämlikhet.

19. Ayd Elias Matti, 50 år, grundskolelärare, Eskilstuna

Vem är du?
Jag heter Ayd Elias Matti. Jag har utbildning som grundskollärare och har jobbat som lärare sedan 2018. Jag är gift och har tre barn. Jag flyttade till Sverige 2006. 2007-2008 studerade jag på Kunskaps Companiet, CNC-operatör kurs. 2014 började jag plugga lärarprogram på Mälardalen Universitet. Att jobba som lärare har alltid varit mitt drömyrke.

Varför är du socialdemokrat?
Jag blev medlem i socialdemokrat efter att jag har läst om partiet värdegrunder. Det som fångade mitt intresse var solidaritet i samhälle. Dessutom anser jag att tryggheten är oerhört viktigt för våra samhällen vilket är en av partiet prioriterade områden i valet.

20. Marita Sfer, 48 år, operatör, Torshälla

Vem är du?
Jag är gift, jobbar på Elis textil som kvalitet samordnare samt är regional skyddsombud i Ifmetall. Jag är certifierad socialpedagog och har jobbat på HVB hem i Kungsör.

Varför är du socialdemokrat?
Socialdemokraterna står för alla människor är lika värde, fria och jämlika i ett solidariskt välfärdssamhälle, därför valde jag att bli medlem sedan 2002.
Skyddsombud är mitt bästa uppdrag som bidrar till att arbetsmiljön blir bättre på arbetet och socialdemokrat partiet ger ett tydligt stöd till alla fackliga organisationer som i sin tur bidrar till att hjälpa medlemmarna på arbetsställen.

21. Lars G Linder, 62 år, kommunsekreterare, Eskilstuna

Vem är du?
Jag har genom åren fått en bred erfarenhet av offentlig verksamhet, genom uppdrag i kommun, landsting och riksdag, med engagemang i skolfrågor, hälso- och sjukvårdsfrågor, företagsamhet och miljöfrågor. Och har tidigare varit ledamot i kommunfullmäktige och också under nio år haft uppdrag som kommunalråd i Eskilstuna. Jag är numera även internationellt engagerad genom uppdrag i Svenska kyrkans internationella biståndsverksamhet, och har bland annat varit en av de som tog initiativet till att starta Eskilstuna stadsmission.
Jag är en stolt Eskilstunabo, som trots att jag sedan många år arbetar i Stockholm alltid varit Eskilstuna trogen. På sommarhalvåret finns jag gärna i Sandbankarna i sommarstugan, som vi delar med min syster och hennes familj.

Varför är du socialdemokrat?
Alla människors lika värde och rätt har för mig alltid varit grunden för mitt politiska engagemang. Och genom att människor har olika yttre förutsättningar, på grund av ekonomiska och sociala orättvisor, behövs gemensamma politiska insatser för att alla – var och en – ska få möjligheter till ett fritt, rikt och meningsfyllt liv. Jag tror dessutom att det är viktigt att vi alla tar ansvar för inte bara oss själva utan också det gemensamma. Ett starkt föreningsliv ger möjligheter till det.
För mig är det angeläget att vi bygger ett tryggt samhälle, där vi ser till att alla, oavsett var de bor, varifrån de kommer, vilka de har som föräldrar och så vidare, får möjlighet att bidra till samhällsbygget. Det kräver sociala insatser i skolan, i bostadsområden och för att alla ska få ett jobb. Och dessutom att vi alltid ser till att var och en har möjlighet till en nystart på livet. Därför ska vi vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa gängen!

22. Nina Alexandersson, 36 år, elektriker, Ärla

Vem är du?
Jag bor i Ärla tillsammans med min man och två barn men är född och uppvuxen i Stockholm. Jag började som 20-åring arbeta som elektriker och det var även då jag insåg hur ojämställd byggbranschen verkligen var och att jag behandlades annorlunda på grund av mitt kön. Jag var nära att sluta men valde ändå att stanna kvar i yrket med övertygelsen om att det måste gå att förändra. Jag engagerade mig fackligt och påbörjade kampen. Mycket har hänt sedan jag började men vi har fortfarande mycket kvar att göra.

Varför är du socialdemokrat?
Jag har alltid avskytt orättvisor men samtidigt haft en stark tro på att allt går att förändra. Genom mitt fackliga engagemang växte även intresset för de politiska frågorna fram. Det var arbetarrörelsen som lade grunden för det samhället vi har idag och jag vill stå upp för de rättigheter som generationer före mig kämpat för. Men vi måste också göra mer.
Jag vill ha ett tryggt och jämlikt samhälle. Vi behöver bygga det starka samhället tillsammans genom att stärka vår välfärd och utjämna klyftor. Jag vill se ett Eskilstuna som håller ihop. Där varje människa är fri att utvecklas och påverka. Där alla har samma rättigheter och skyldigheter. Ett Eskilstuna utan diskriminering och fördomar.
Vi säger till våra barn att drömma, då måste också vi skapa möjligheter för att det ska gå att nå de drömmarna.

23. Leif Thorstenson, 67 år, pensionär, Torshälla

24. Eine Ikonen, 55 år, materialmottagare, Torshälla

25. Tommy Wallin, 39 år, ombudsman, Eskilstuna

Vem är du?
Jag heter Tommy Wallin och är född och uppvuxen i Eskilstuna. Efter att jag tog studenten från SMIT-programmet på Rekarnegymnasiet har jag jobbat som montör på Volvo i Eskilstuna, gjort värnplikten, studerat på högskola, arbetat som väktare och nu är jag ombudsman på Svenska Transportarbetareförbundet. Jag bor idag tillsammans med min sambo och våra två katter.

Varför är du socialdemokrat?
Precis som mitt fackliga engagemang, så beror även mitt medlemskap i Socialdemokraterna på att jag vill vara med och påverka våra liv till det bättre.
Att det blev just Socialdemokraterna beror på att det är det partiet som jag anser kan driva en politik som gynnar Sveriges arbetare samt alla mina medmänniskor på bästa sätt.

Jag anser att det är helt fel att våra skattepengar delas ut som vinster till bland annat privata skolors och vårdcentralers ägare. De pengarna ska användas för att förbättra skolundervisningen och vården. Därför är jag med i Socialdemokraterna.

En av mina viktigaste frågor är att när kommuner och regioner genomför upphandlingar ska företagen som vinner upphandlingarna ha kollektivavtal. Jag har på nära hand sett hur våra skattepengar går till bland annat oseriösa taxibolag som inte klarar av att bedriva verksamheten, vilket har lett till konkurs. Vilket gör att ännu mer av våra skattepengar går åt, i detta fall till att säkra de anställdas löner genom lönegarantin.

26. Anna Wilder, 49 år, Arbetsförmedlare, Eskilstuna

27. Hassan Eftekhari, 67 år, Ingenjör, Eskilstuna

28. Jessica Meng, 40 år, Skolledare, Eskilstuna

29. Kjell Philipson, 58 år, Utvecklingsledare, Eskilstuna

30. Ruaa AL-Yafeai, 33 år, Jobbcoach, Eskilstuna

31. Viggo Hansen, 62 år, Handledare, Eskilstuna

32. Eva Johansson, 75 år, Pensionär, Eskilstuna

33. Clarence Palm, 71 år, Pensionär, Eskilstuna

34. Viktoria Löfberg, 49 år, Arbetsförmedlare, Eskilstuna

35. Magnus Carlsson, 41 år, Barnskötare, Eskilstuna

36. Susanne Petersson, 58 år, Undersköterska, Stora Sundby

37. Hans Henriksson, 60 år, Brevbärare, Skogstorp

38. Jones Anna Sörman, 46 år, Vägledare, Eskilstuna

39. Börje Karlsson, 57 år, Betongarbetare, Eskilstuna

40. Mina Al-Khuzai, 28 år, Läkare, Eskilstuna

41. Lars Göran Hammarberg, 64 år, Pensionär, Eskilstuna

42. Zeina Ichoa, 37 år, Undersköterska, Eskilstuna

43. Leif Andersson, 70 år, Pensionär, Eskilstuna

44. Satu Schwartz, 53 år, Arbetshandledare, Eskilstuna

45. Fredrik Strömqvist, 53 år, Verksamhetsutvecklare, Eskilstuna

46. Ilone Holm, 46 år, Kock, Eskilstuna

47. Patric Henriksson, 52 år, Certifieringsingenjör, Eskilstuna

48. Linda Apell, 48 år, Undersköterska, Eskilstuna

49. Hans Bergström, 77 år, Pensionär, Eskilstuna

50. Marianne Karlberg, 70 år, Pensionär, Torshälla

51. Thomas Ackelid, 60 år, Studerande, Eskilstuna

52. Mirjana Dimovska, 65 år, Pensionär, Eskilstuna

53. Daniel Alexandersson, 40 år, Socionom, Ärla

54. Sirpa Mäkipää, 62 år, Metallarbetare, Eskilstuna

55. Peter Sköldin, 59 år, Personlig assistent, Ärla

56. Gunilla Cederfjord, 75 år, Pensionär, Eskilstuna

57. Michael Wallbom, 57 år, Metallarbetare, Eskilstuna

58. Lena Tovseth, 53 år, Metallarbetare, Eskilstuna

59. Kjell Larsson, 57 år, Metallarbetare, Eskilstuna

60. Emilie Öberg, 32 år, Statsvetare, Eskilstuna

61. Jonny Pettersson, 60 år, Entreprenör, Torshälla

62. Susann Karlsson, 66 år, Pensionär, Eskilstuna

Riksdagen

3. Hans Ekström, 64 år, riksdagsledamot, Eskilstuna

Vem är du?
Jag lärare som varit aktiv i politiken sen ungdomen. Jag har som politiker tidigare varit kommunpolitiker och hade då fokus på att vända Eskilstunas utveckling, Högskolans utveckling till universitet, bättre kommunikationer och nya företag var då fokus. I riksdagen har jag suttit i Konstitutionsutskottet där jag är v.ordf. Vi jobbar med demokratins villkor, minoriteters rättigheter och kontroll av regeringen tex.

Varför är du socialdemokrat?
Jag vill leva i ett samhälle där ingen lämnas efter. Ett samhälle där alla kan känna trygghet och utvecklas.

6. Åsa Kullgren, 50 år, kammaråklagare, Eskilstuna

.

Regionfullmäktige

3. Åsa Kratz, 53 år, administratör, Eskilstuna

Vem är du?
En engagerad föreningsmänniska med många intressen som exempelvis kultur och biodling. Har arbetat med olika saker genom livet, statligt anställd, egenföretagare och är idag anställd på ett fackförbund som administratör, men tjänstledig för politiska och fackliga uppdrag. Har varit fackligt engagerad inom Handels sedan år 2000 och politiskt förtroendevald sedan 2002.
Tror på att allt går att förändra, vissa saker tar bara lång tid och kräver tålamod.

Varför är du socialdemokrat?
Finns inget annat parti som stämmer in på min syn på samhället. Vi lever i ett komplex tid där man måste se till helheten och inte bara lyfta fram enskilda sakfrågor. Allt hänger ihop. Vi måste få till en grön omställning, vilket nu mera borde vara självklart för alla och vi måste se till att vi fortsätter värna en stark välfärd.
Som fackligt aktiv ser jag också behov av reformer för att stärka tryggheten på jobbet och efter jobbet som mycket viktiga!

4. Ingvar Willing, 65 år, pensionär, Eskilstuna

Vem är du?
Jag är gift och har en dotter och tre barnbarn, alla flickor. Vi bor i en liten bostadsrätt sedan 20 år när dottern flyttade ut och satte eget bo.
Jag har varit yrkesverksam sedan 16 års ålder med ett kort avbrott för kompletterande gymnasiestudier på Komvux. Mina anställningar har varit av mycket skiftande art, t.ex. inom försvarsindustrin, kustflottan, tillverkningsindustrin, kriminalvården, lagerverksamhet och ytterligare ett antal verksamheter.
Min fritid har alltid präglats av sport och träning men också av friluftsliv på äldre dar.

Varför är du socialdemokrat?
Jag blev medlem i socialdemokraterna 2010, efter fyra år av borgerligt styre. Min absoluta övertygelse är att vi behöver värna den skattefinansierade generella välfärden och den svenska modellen på arbetsmarknaden. Jag tror inte att skattesänkningar och bemanningsföretag gynnar den generella välfärden lika lite som friskolor med stora vinstuttag gynnar elever och lärare i den svenska skolan.
Jag blev medlem 2010 efter fyra års borgerligt styre, dessvärre blev det fyra år till efter mitt beslut att bli aktiv socialdemokrat. Trots ett svårt parlamentariskt läge och en borgerlig majoritet i riksdagen tror jag mig se en ljusning, välfärdsfrågorna och dess finansiering är på agendan.

5. Camilla Holmgren, 45 år, skolmåltidsbiträde, Eskilstuna

Vem är du?
Jag växte upp i Årby med tre äldre bröder. Min pappa jobbade som kock på en förskola och min mamma städade på lasarettet, där jag också hade mitt första ”riktiga” sommarjobb. Efter gymnasiet fortsatte jag jobba där några år, innan jag blev anställd i Kommunen, både inom kök och städ. Tidigt blev jag fackligt aktiv i Kommunal, där jag var förtroendevald i många år. 2010 blev jag invald i dåvarande Landstingsfullmäktige och sedan 2016 har jag varit ordförande i nämnden som bl. a. ansvarar för de regiondrivna vårdcentralerna i Sörmland. Det har varit ett otroligt utmanande, lärorikt och roligt uppdrag.
Förutom mina fackliga och politiska uppdrag är jag bl. a. aktiv i Eskilstuna Riksteaterförening, jag går gärna på en bra teater eller allra helst en fartfylld musikal.
Under flera år jobbade jag ideellt som bartender på Eskilstuna Ölkultur, då öl också är ett intresse, men mitt allra största intresse är att resa, att uppleva nya platser, uppleva nya kulturer och träffa nya människor ger mig energi.

Varför är du socialdemokrat?
Mina föräldrar var både fackligt och politiskt aktiva, så man kan nog säga att jag fick mitt eget engagemang med modersmjölken. Under mina år som förtroendevald för Kommunal såg jag hur viktig facklig/politisk samverkan var för att kunna påverka för schyssta arbetsvillkor med trygga anställningar och rättvisa löner att kunna försörja sig på.
Alla som kan ska arbeta och bidra, samtidigt ska vi kunna känna oss trygga med att samhället finns där och hjälper till om vi drabbas av t.ex. arbetslöshet eller sjukdom. Vi ska ha en lättillgänglig, god och jämlik vård i hela landet, plånboken skall inte avgöra om du ska få vård, hur snabbt du kan få den eller vilken kvalitet på vården du får.

9. Theresia Jansson, 47 år, ombudsman, Eskilstuna

Vem är du?
Jag bor med min man i Kvicksund sedan 14 år, våra pojkar har sedan några år flyttat hemifrån. Jag har arbetat som personlig assistent samtidigt som jag var förtroendevald på Kommunal. Jag har även arbetat som ombudsman på partidistriktet i Västmanland, politisk sekreterare i Eskilstuna kommun och de senaste åren som ombudsman i Eskilstuna arbetarekommun. På fritiden pysslar jag med hus och trädgård, att odla egna grönsaker är roligt och jag känner mig rik när jag på hösten saftar, syltar och lägger in det jag skött hela sommaren. Jag älskar att läsa, mest historiska romaner och biografier men även lättsammare chicklit. Att träna är ett sätt att koppla av, just nu är det mycket padel men till hösten har jag lovat mig själv att ta upp träningsformen MMA Fitness.

Varför är du socialdemokrat?
Jag blev medlem för att jag tyckte att jag som personlig assistent och kommunalare hade mycket att bidra med när vi pratade arbetsmiljö- och villkor. När jag som regionalt fackligt ombud mötte medlemmar som utsattes av oseriösa assistentbolag reagerade jag och gjorde vad jag kunde, utifrån kollektivavtal och lagstiftning, för att hjälpa de medlemmar som hamnade mellan brukaren, bolaget och vad assistansen innebär. Med den tiden i minnet så ser jag fram emot vår paroll ’ Vi ska ta tillbaka de demokratiska kontrollen över välfärden’. Oseriösa bolag har inget i vårt samhälle att göra, våra skattepengar ska gå tillbaka till oss medborgare där de gör nytta, inte till orimligt höga vinster som kommer ett fåtal till del.

19. Shpresa Hajrizaj Lindberg, 41 år, socionom, Eskilstuna

Vem är du?
Jag kom till Sverige som 19 åring med erfarenheten och kunskap om hur det är att växa upp i ett odemokratiskt samhälle, och ett land som drabbats av krig, där mänskliga rättigheter och i synnerlighet barnens rättigheter kränktes dagligen. Mina liksom mina vänners livsförhållande under uppväxten skiljde sig markant. Barn växte inte upp i jämlika förhållanden! Det ojämlika och odemokratiska samhället ökade risken för en ogynnsam utveckling för många vilket i sin tur ledde till splittring, hat och krig. Därför min kunskap, erfarenheter, styrka och min kreativitet har både jag och samhället nytta av idag. Jag engagerade mig politiskt med vilja att bidra till att försvara vår demokrati och få möjlighet att göra skillnad. Jag tror starkt på ett Sverige som håller ihop där alla får vara med utifrån sina förutsättningar. Vi bygger ett öppet samhälle ihop för att vi kan och för att vi behöver göra det! Inom vårt parti tror vi att med fredliga och demokratiska medel kan vi åstadkommit viktiga förändringar. Ärlig kamp emot splittring och korruption är vad det behövs. Ett samhälle som bygger på rättvisa där det inte spelar någon roll om du är rik eller fattig för att få vara en del av det goda samhället som vi tillsammans bygger.

Sedan 2009 har jag jobbat inom socialtjänsten med bland annat barnutredning, integration, förebyggande arbete och försörjningsstöd. Genom bland annat mitt jobb har jag kunna se att även Sverige ojämlikheten växer allt mer. Många barn, ungdomar och föräldrar berättar om sina livsöden och de orättvisor de dagligen utsätts för. Idag bevittnar vi om hur barn och ungdomar förlorar sitt liv i heders namn, pga narkotika användning och försäljning samt sitt dåliga mående. Stödet och skyddet runt barn men även vuxna kan varieras beroende på det kommun du bor i. Det är något vi kan och behöver ändra på!

Varför är du socialdemokrat?
De kommande 4 åren genom mitt politiska vill jag bland annat arbeta för att ta fram ett samlat hälsovårdsprogram för barn och unga, att alla som är i behov av en sammanhållen vård ska ha en sammanhållen individuell plan, att ge stöd till skolorna att tidigt upptäcka barn och ungas psykiska ohälsa och kunna erbjuda stöd i mobilen, kontakt med frivilliga organisationer för att förebygga självmord, att utveckla första linjens psykiatri med god tillgång till snabbt stöd och sedmera bedömning och behandling, att HBTQ + personers hälsa följs upp och belyses när folkhälsoundersökningen görs, och att ta fram en gemensam handlingsplan mot hedersrelaterat våld.

20. Daniel Alexandersson, 40 år, socionom, Ärla

21. Gisma Angeth MouMou, 47 år, riskanalyskonsult, Eskilstuna

Vem är du?
Mitt namn är Gisma. Jag är mamma till fyra barn. Jag har en master utbildning i Statsvetenskap och Frontex riskanalys samt fem års erfarenhet av organisering och management inom integrations och migrations/säkerhetsfrågor samt samarbetet inom Sverige men även i mellanstatlig befattning. Som person är jag organiserad, driven och hjälpsam.

Varför är du socialdemokrat?
Vi ska hjälpa föräldrar med syfte att utveckla Familjecentralen och minska risken för ohälsa. Vi måste inställa gröna lösningar på ett brett samhällsplan, och även om att Sverige globalt ses som ledande i den här aspekten, bör vi ha en inställning: Detta ska göras med brådska, då vi ska ha som prioritering att nå klimatmålen. Vi behöver insatser för både klimatet och för den ekonomiska tillväxten och sysselsättning. De som har kompetens och vill jobba ska kunna och bör införskaffas i arbetskraften och bromsa nedgående spiral i samhället för att trygga ekonomin och den svenska tillvaron. Det är dags att vi använder de skatteresurserna för att ta tillbaka kontrollen över välfärden och göra vården och skolan mer jämlik och ökar tryggheten samt att investera i de framtidens gröna lösningar, i vår Region Sörmland och Sverige i stort.

28. Börje Karlsson, 57 år, Betongarbetare, Eskilstuna

30. Patric Henriksson, 52 år, Certifieringsingenjör, Eskilstuna

34. Rolf Svensson, 74 år, Pensionär, Torshälla

36. Jacob Alias, 67 år, Språkstöd/ handledare Eskilstuna

39. Marianne Karlberg, 70 år, Pensionär, Eskilstuna

41. Lisa Friberg, 37 år, Gymnasielärare, Eskilstuna

45. Carina Ålander, 50 år, Enhetschef, Eskilstuna

50. Daniel Flodkvist, 41år, Lagerarbetare, Eskilstuna

52. Göran Johansson, 60 år, Ombudsman, Eskilstuna

53. Anna Wilder, 49 år, Arbetsförmedlare, Eskilstuna

59. Anna Sörman, 46 år, Vägledare, Eskilstuna


facebook Twitter Email