Starkt fokus på välfärden i Eskilstunas budget för 2025
Kommuner och regioner har det fortsatt tufft – trots det kan majoriteten i Eskilstuna presentera en stark välfärdsbudget för 2025 i samband med att kompletteringarna till den samma fastställdes den 7 november.
Det är allt annat än roliga tider i kommunsverige just nu. Den höga inflationen skapade enormt höjda kostnader inom kommunernas verksamheter. Likt alla med bolån sköt även kommuners och regioners räntekostnader i höjden.
Tryck på sedeln för att läsa hur 100 kr av vår skatt fördelas.
Utöver den krassa ekonomiska verkligheten vi nu navigerar oss igenom har den kraftigt förändrade demografin skapat väldiga utmaningar och samhället behöver ställa om. Det handlar kort och gott om att vi som folk föder för få barn och att invandringen i stort sett avstannat.
Några av alla de beslutade satsningarna för 2025
Tryck på respektive rubrik för att läsa mer.
Den politiska viljeinriktningen som Eskilstunas kommunfullmäktige beslutade om i juni ligger fast. Trots ett ekonomiskt utmanande år 2025 lyckas vi stå emot stora neddragningar i verksamheternas resurstilldelning. Dock är möjligheten att utöka och då kompensera verksamheterna begränsat.
Skola, vård och omsorg undantas från det viktiga generella effektiviseringskravet som finns till för att spara i ladorna till nästa gång tiderna blir tuffa.
– Eskilstuna står fortsatt starkt. Tack vare en i grunden välskött ekonomi som ger oss ett övertag jämfört med många andra kommuner har vi förmågan att vara framåtblickande och bygga inför framtiden. Det känns därför mycket positivt att kunna presentera en välfärdsbudget som fortsätter att bygga ett starkare Eskilstuna och en bättre framtid.
För stora delar av Eskilstuna går utvecklingen i rätt riktning. Ungdomsarbetslösheten har minskat och allt fler företag väljer att etablera sig i kommunen vilket skapar viktiga arbetstillfällen i en stad som fortsatt har stora utmaningar med hög arbetslöshet och betydande kostnader för försörjningsstöd.
Samtidigt finns det ungdomar i Eskilstuna som lever i utanförskap och som påverkas av och ser upp till destruktiva förebilder. För vissa framstår snabb ekonomisk vinning och flyktig status som viktigare än samhällets gemensamma normer och värderingar eller att skaffa sig en utbildning och ett hederligt jobb. Den sista vettvilliga skjutningen har tyvärr inte skett än.Den politiska majoriteten vet att ett brett och samordnat arbete krävs för att effektivt motverka gängkriminaliteten. Det innebär att staten måste fortsätta stärka polisen och rättsväsendet och de förebyggande insatserna måste intensifieras för att förhindra att barn och unga dras in i kriminella nätverk.
– Den politiska majoriteten vet att ett brett och samordnat arbete krävs för att effektivt motverka gängkriminaliteten. Det innebär att staten måste fortsätta stärka polisen och rättsväsendet och de förebyggande insatserna måste intensifieras för att förhindra att barn och unga dras in i kriminella nätverk.
Ansvar för det förebyggande arbetet har i princip helt lämnats över på kommunerna och därför är det otroligt viktigt att vi tar det ansvaret och fortsätter i samma intensitet som tidigare.
– Det är viktigt att poängtera att få kommuner har satsat så tidigt och så omfattande på förebyggande insatser som vi har gjort. Även om debatten ibland ger en annan bild ligger vi faktiskt i framkant. Vi fortsätter att bygga vidare på detta genom att successivt stärka insatserna i samarbete med skolan och föräldrar och inte minst med föreningslivet – en avgörande pusselbit för att vi ska lyckas, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande
Investeringar
Kommunen växer inte längre som förut och den nya befolkningsprognosen visar också att invånare i de yngre åldersgrupperna fortsätter att minska. Därför måste vi se över investeringsbehoven och tänka om.
- Efter anpassningar till den demografiska utvecklingen och noggranna prioriteringar beräknas investeringarna till ca 4,5 miljarder kronor för kommande femårsperiod.
Förutsättningar för budget 2025:
- Resultatmålet om 2,5 procent av skatter och bidrag ligger fast vilket motsvarar 210 mnkr
- Till skillnad från många andra kommuner och regioner fortsätter den politiska majoriteten att kompensera nämnderna för pris- och löneökningar med motsvarande 250 miljoner kr.
- Skola, vård och omsorg undantas från det generella effektiviseringskravet om 1,5 procent vilket motsvarar 56,7 mnkr (skola 21,7 mnkr VON 35 mnkr)