Åsa Kratz krönikor

Välkommen! Här kommer du kunna läsa ordförande Åsa Kratz krönikor i NYHET(S)BREVET. Med tiden fylls sidan på varpå du hittar de äldre krönikorna genom att scrolla nedåt. Trevlig läsning!

Åsa Kratz har ordet, vecka 14

April månad inleds med klara kalla nätter, snö här och var och en strålande sol som gör allt för att smälta is och snödrivor. Tjälen går ur backen, snödroppar, krokusar och hoppet om en varmare tid lever, trots att de kalla politiska vindarna drar fram över vår del av klotet, för även om vi ”ser ljuset” är världspolitiken ett i stora delar mörkt kapitel.

Arbetsmarknadspolitiken och den svenska modellen kämpar på i motvind. Priser och räntor stiger, delar av byggindustrin varnar för att byggandet saktar in med arbetslöshet som svar. Handelsbranschen ”hyvlar” som aldrig förr och mängder av anställda förlorar stora eller den största delen av sina kontrakterade timmar, senast i raden av uppmärksammade fall gäller Hennes & Maurits. Vår nya regering sitter mest på händerna och gör inga seriösa insatser för att få vardagen att gå ihop för ”vanligt folk”.

De stöd som satts av från staten för löntagare som behöver omställning på grund av arbetslöshet, kraschar bara minuter efter att sajten öppnade för några nätter sedan. Bara ett fåtal av de som verkligen behöver en omställning kan räkna med att får hjälp den vägen. Vår regering ledd av Moderaterna gör inga ansatser att sätta in resurser för att sluta gapen mellan fattiga och rika. Man prioriterar el-stöd till dem som redan har goda förutsättningar och lägger kraft och energi på att få sekretessbelägga utbetalningarna?

Nu har även Finland haft val och även där blåser höger- och nationalistiska vindar. Sannfinländarna har tagit ytterligare mark och i mitt stilla sinne undrar jag vart vi nordbor, som lever i en, relativt skyddad och välmående del av världen, är på väg i tanken. Ska vi sluta oss, prioritera bara oss själva, vara allt mindre solidariska med omvärlden? Jag hoppas inte det! Våra nordiska länder har allt att tjäna på att ha ett öppet, ansvarstagande och demokratiskt samhällsklimat. Det kommer inte göra sig självt, vi måste hjälpas åt att sträva efter en annan riktning!

Även om världen står i brand, både nära och långt bort, så tror jag ändå på att vi kan förändra saker, vi måste om vi vill lämna en hel värld till kommande generationer! Den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter gör upp om stora delar av arbetsmarknadens villkor, är fortsatt stark och fungerar. I slutet av förra veckan slöt industrins parter ett avtal, med en satsning på lägstalöner och en sammantaget rimlig höjning av den generella lönenivån på avtalen.

I går slöt Handelsanställdas förbund ett avtal med samma lönenivåer och också skrivningar i avtalen som ska skapa mer trygghet för anställda i butiker och på lager. Många olika avtal återstår att förhandla om inom sektorn. Att skapa opinion, kunskap och förståelse för sina viktiga frågor, sedan sätta sig vid förhandlingsbordet och konstruktivt hitta lösningar är en mycket väl beprövad och bra nordisk modell för utveckling för det stora flertalet!

Så jag kan konstatera att ljuset återvänder, det finns hopp i de allra flesta sammanhang och det mesta handlar om att inte ge upp! Vi behöver se och respektera varandra, samlas och kämpa tillsammans för det goda och genom klokt reformarbete förändra saker till det bättre, hemma, på jobbet och i samhället!

Njut av den kommande våren, ta hand om er under påskhelgen och ge aldrig upp tron på att saker går att förändra!

Åsa Kratz har ordet, vecka 10

Senvinter och vår, högtiden för årsmöten och krafttag för framtiden

Dags för oss som reagerar på de tidiga växtligheterna al och hassel att plocka fram våra allergipiller. Solen har börjat värma och snödropparna tittar fram i gräsmattorna här och där. Ännu kommer bakslagen att komma, vi kan säkerligen vänta en och annan snöyra innan den verkliga våren kommer för att stanna, men den helg som just avslutats bidrog verkligen till att väcka längtan till ljuset och värmen!

I lördags höll vår arbetarekommun sitt 130:e årsmöte. Tänk att de idéer vi bygger våra politiska tankar kring fortfarande är högst aktuella och moderna. Mötet gästades av Göran Persson, sörmlänning och vår tidigare partiordförande och statsminister. Han höll ett fantastiskt tal där han målande knöt ihop Sveriges och Europas historia och hur samhället idag växt fram och blivit vad det är. Så inspirerande och intressant att få bilden beskriven och se de samband av politiska beslut och ställningstaganden som knyter samman vårt lands och hela världens historiska skeenden!

Det är många föreningar som kallar till årsmöten i dessa dagar. Alla våra politiska partier med sina olika lokalföreningar och distrikt, väg- och samfällighetsföreningar, idrottsklubbar och mängder av ideella föreningar och organisationer knyter ihop sina säckar kring det som har varit och blickar framåt. Det gäller även staten, alla landets regioner och kommuner. I den tid vi nu lever är väldigt mycket osäkert och många förtroendevalda, i mängder av olika sammanhang, har mycket att fundera på och ta ansvar för. Ett drygt år med krig i Europa och efterdyningarna i samhället efter en pandemi som gäckat oss alla har verkligen rört om. Inflation, räntehöjningar och oron i världen gör framtiden mycket osäker. 

Vi kan ändå konstatera att både Eskilstuna Kommun och Region Sörmland lämnade 2022 bakom sig med starka ekonomiska resultat. Det finns ändå en oro för framtiden och de kommande årens utmaningar som man kan skönja runt hörnet! Kostnadsökningar, räntehöjningar och brist på kompetent personal inom många yrken kommer att utmana hela samhällsapparaten. Kloka beslut och handlingskraft kommer att behövas, dessvärre har väl vare sig nu sittande regering med SD som stödparti, eller det minoritetsstyre som säger sig vilja leda Region Sörmland visat på vare sig det ena eller andra?

I vår regionala S-grupp har vi höga ambitioner att driva de frågor vi lyft i valrörelsen och naturligtvis ska vi fortsätta utveckla politiken för regionens alla ansvarsområden. I vardagen kämpar vi på i opposition och försöker vara så konstruktiva i vår roll som möjligt. Samtidigt ska vi utveckla våra idéer och verka för ett starkt och framåtsyftande program inför kommande val.

Våren och alla årsmöten påminner om att även om marken kan vara tjälad djupt, kylan bister och hoppets låga svag, så återkommer värmen, marken tinar upp och ger nytt hopp om framtiden. När vi åter får styra regionen kommer vi att vara redo och vi ska jobba på fram till dess, oavsett om möjligheten kommer om ett år eller om vi får vänta till mandatperioden är över så är vi på plats redo att ta ansvar! 

Åsa Kratz har ordet, vecka 6

Det finns en sanning i uttrycket att ”tiden går fort när man har roligt”. Kan bara hålla med, att engagera sig och arbeta politiskt är verkligen roligt och tiden fullkomligt rusar i väg!

Ny mandatperiod och vårtermin i kombination ger inte många minuter till stilla kontemplation, dagarna rusar och högen med uppgifter som man nyss tyckte man hade skaplig koll på fylls på med rasande fart.

Har konstaterat att arbetet på regionkansliets oppositionsvåning har börjat landa. Det är ”kalenderbingon” som är ett av de mer stressframkallande momenten, men nu tror jag att vi har koll på det mesta i närtid och för egen del är det årets Folk och Kultur som kommer ta de närmsta dygnens uppmärksamhet i anspråk!

Under föregående vecka samlades för första gången det nyinrättade Finans och Investerings utskottet (FIU) och den personalberedning som tillsatts av regionstyrelsen. 

Trots att vi kommit en bit in på året märks det tydligt att den minoritet som styr inte tycks vare sig orka eller klara av att få saker gjorda. Vi väntar på eventuella inbjudningar till samtal, överläggningar eller förhandlingar i både stort och smått, men det är tyst, väldigt tyst.

Att man före valet tydligt deklarerade att det var ”så bra att styra i minoritet då det kräver samtal och dialog för att komma fram till de bästa lösningarna och besluten” tycks vara glömt. De talar inte med oppositionen och efter första mötet i detta FIU som jag fått förtroendet att sitta i som ledamot, så tycks de inte heller tala med varandra?

Vi fick i alla fall bra redovisningar av läget utav våra kunniga och pålästa tjänstepersoner, bland annat när det gäller våra sjukhusbyggen där MSE är det absolut största och mest komplexa bygget. En 43 000 kvm stor akutvårdsbyggnad växer fram där bland annat den nya akuten, intensivvården och förlossningen kommer att husera, med en stor helikopterplatta på taket för bättre möjligheter av snabba förflyttningar vid riktigt brådskande sjuktransporter över landet.

Den logistikövning som läggs för att ta huset i bruk kommer vara rigoröst planerad ur patientsäkerhetssynpunkt och kommer ta runt ett år i anspråk, så förhoppningsvis ska vi kunna fylla huskroppen med patienter och personal vid mitten av 2026. En fantastisk satsning som vi kan vara stolta över att ha initierat och satt fart på i rättan tid, som verkligen kommer Eskilstunaborna och länets övriga befolkning till del.
Nu får vi se hur den styrande minoriteten tar till vara allt det goda vi bäddat för under flera år.

Åsa Kratz har ordet, vecka 3

NU HAR KLOCKORNA RINGT UT DET GAMLA OCH IN DET NYA

Vi har lämnat 22 för 23 och frågan är vad vi har att vänta av det nya? Det ”vintervita” och kyliga kom och gick igen. Det är blött, lerigt och grått, så personligen önskar jag att vi fick ett fåtal köldgrader och ett tunt täcke snö på marken, det ger i alla fall lite ljus i vardagen! Alla ni som liksom jag har katter som själva går ut och in genom kattlucka, lever säkert med samma funderingar som jag om HUR man får till en automatisk tasstvätt som fångar upp de leriga trampdynorna innan de trampat runt i hela huset? Tips mottages tacksamt!

Virus av olika slag cirkulerar utan att lämna synliga spår och snabbare än en tanke far genom rummet. Lyckligtvis har de flesta av oss sett till att bli vaccinerade så vi slipper svår sjukdom och död i just Covid-19. Många har också sett till att få vaccin mot säsongsinfluensa och lunginflammation, men nu gäckar även vinterkräksjukor och RS virus som hotar både unga och gamla. Det är en samhällsutmaning att hålla god koll på, inte bara lokalt, regionalt och nationellt, utan även globalt!

Efter drygt två år med stor försiktighet kring sociala sammankomster tycks vi blivit än mer mottagliga för alla typer av smittor och infektioner när vi väl ses igen. Vi behöver alla hjälpas åt med att hålla lagom fysiska avstånd, tvätta händerna och ge varandra stöd och hjälp i vardagen. Håll koll på och ta hand om varandra!

Sedan vi senast hördes har det varit en lugnare period, men nu ser vi alla på (S)-kansliet fram emot att sätta igång med arbetet igen. Den nya politiska organisationen ska nu riggas och kicka igång. Som många av er läst i tidningen utökas den politiska organisationen något. Att oppositionen i själva verket utgör en majoritet av ledamöterna i Regionfullmäktige framröstade av medborgarna, komplicerar ju läget för den minoritet som säger sig vilja styra. Vi är ju dessutom en delad opposition, med tre starkt ideologiskt drivna partigrupper som i delar tycker lika, men i många frågor har helt olika världsbild. Det kommer bli en intensiv mandatperiod, det kan vi nog lova redan nu!

Just nu är stora delar av kultursverige på fötter inför det stundande konventet Folk och Kultur. Det sätter också mig personligen i en ganska intensiv arbetsperiod. För sjätte året i rad ska detta evenemang slå upp portarna i vårt Eskilstuna på onsdagen den 8 februari på Stiga Sports Arena. Som initiativtagare till projektet känns det fantastiskt att åter få samlas fysiskt här i min/vår hemstad och mitt/vårt hemlän!

Första året vi öppnade portarna var valåret 2018, humlan flög, vi lyckades genomföra konventet med mycket små resurser i förhållande till projektets storlek. Sedan har vi jobbat på och utvecklat mötesplatsen. 2019 och 2020 hann vi ses fysiskt, 2021 och 2022 sändes konventet i digitala varianter, men det är ju de mänskliga mötena som vi verkligen behöver så suget efter årets upplaga är stort! Jag är också extra glad att ett nytt femårsavtal tecknats mellan Region Sörmland och Eskilstuna Kommun före valet i höstas, staten har gått in med ytterligare resurser vilket ger ett klart stabilare läge inför kommande år.
Ett tips till er alla är att besöka och lyssna till alla de delar som sker öppet och med fritt inträde nere på Stiga Arena i Munktellområdet. Vill ni dessutom gå på intressanta kulturevenemang, ta del av föreläsningar, seminarier och workshop får man skaffa sig ett deltagarpass och ja, det kostar lite, men det kan det kanske vara värt för några av er?

På onsdagen i vecka 6 öppnas och invigs Folk och Kultur 2023, läs allt på konventets hemsida, fortfarande arbetas med logistik och program, så det är bäst att se det senaste som finns publicerat där! Varför inte komma ner till arenan och vara med och lösa Melodikrysset på lördagen, eller ta en fika inne på arenan där utställare och aktörer finns alla fyra dagarna? Det kostar inget att komma och titta in, hela Sverige, Norden, Europa och Världen kommer, så kom ni med! Det finns alltid ett före och ett efter Folk och Kultur varje år, det känns gott i ett kulturpolitiskt hjärta, hoppas vi ses där!

Åsa Kratz har ordet, vecka 51

Vi närmar oss jul och nyår och genom fönstret ser jag ut över ett gnistrande vinterlandskap. Termometern utanför fönstret visar -21 grader, det är det första verkligt vinterkalla dygnet efter en mörk och lerig senhöst detta valår.

Valåret 2022, då vi socialdemokrater vann valet i Region Sörmland, men förlorade makten till en minoritet som säger sig vilja styra regionen under kommande mandatperiod.

Den mandatperiod som passerat har starkt påverkats av den Coronapandemi som svepte in över landet i början av 2020. En majoritet med (S) i spetsen inledde perioden starkt. Vi lyckades korta köerna till vården, pressade tillbaka behovet av hyrpersonal och hade en stark ekonomi som borgade för att de stora satsningarna på att utveckla verksamheterna och bygga om och till våra sjukhus i länet skulle avlöpa väl.

Sedan kom ett litet men ondskefullt virus i början av 2020. Ett litet virus som kullkastade det mesta av majoritetens rigorösa planer för så väl verksamhetsutveckling som byggnationer. Ända in i 2022 har Covid-viruset påverkat oss starkt. Personal har fått slita oerhört hårt och patienter fått vänta i allt längre köer då hela vården fått ställa om för att lösa den stora utmaningen i pandemisituationen.


Jag måste säga att jag är väldigt stolt och imponerad över hur regionens sjukvårdsledning och personal hanterat det kaos man arbetat i under så lång tid. En stor eloge till alla inblandade!

Jag är också glad att vi haft en så kompetent och kunnig politisk ledning som på ett mycket tryggt och stabilt sätt tagit den socialdemokratiska regeringens initiativ och satsningar tillvara och styrt arbetet med trygg hand och som lyckats samla ekonomiska resurser ”i ladorna”.
Vi har haft en (S)-regering som bidragit till att skapa rimliga förutsättningar för regioner och kommuner att verka i den tuffa situation som varit. Jag är innerligt tacksam för att den nu sittande (M)-regeringen inte var vid makten under denna utmanande tid!

Det leder mig osökt tillbaka in på den situation som nu råder på regional nivå här i Sörmland. Våra tidigare majoritetspartners Centern och Vård för pengarna, lämnade oss för att gå samman med Moderaterna och Kristdemokraterna för att bilda ett minoritetsstyre. Detta kunde ske då de vet att vi socialdemokrater aldrig skulle samarbete med Sverigedemokraterna och att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte heller har mandat nog att själva bilda en majoritet.
Det kommer nu att bli en grannlaga uppgift att opponera på en minoritet som inte tycks intresserad eller insatt nog för att komma med egna konstruktiva idéer på hur det mycket oklara världsläget ska hanteras. En minoritet som inte kan redogöra för sina egna tankar och ställningstaganden, utan som litar på att oppositionen ska komma med inspel de sedan tar som sina egna?

En minoritet som redan efter två fullmäktigesammanträden fått sitt förslag till politisk organisation för mandatperioden nedröstad och sin lagda budget delvis förändrad. En ”styrande minoritet” i en regionstyrelse där oppositionen nu, bland annat, har majoritet i det nu valda arbetsutskottet.
Delar av dessa förluster hade minoriteten kanske kunnat förhindra om de hade förhandlat och fört dialog med något av oppositionspartierna?

Nu tycks inte dialog och samtal vara deras främsta kompetens eller intresse och jag vet uppriktigt sagt inte om de ens diskuterar saker i den egna grupperingen? Ännu så länge lyser själva styrandet med sin frånvaro, vilket är djupt olyckligt med tanke på alla de utmaningar hela offentliga Sverige står inför.

Vi i den socialdemokratiska gruppen är taggade att föra en konstruktiv oppositionspolitik. Vi ska dra nytta av att vi gjort ett bra val där väljarna gav oss ytterligare tre mandat i fullmäktige och där vi numera är 26 ordinarie ledamöter och därmed fullmäktiges absolut största parti med 11 fler mandat än näst största partiet (M) som har 15.

Vår grupp har fått ett stort antal nya ledamöter som alla är beredda att driva på och ställa krav på minoriteten och fortsätta utveckla vår egen politik för ett Sörmland där invånarna får bra samhällsservice oavsett om det rör hälso- och sjukvård eller något annat av de politikområden regionen har ansvar för att hantera.

Att vinna valet men förlora makten är tufft, men vi är ett starkt gäng redo att jobba hårt för sörmlänningarnas bästa även i vår roll som opposition.

facebook Twitter Email