Gästkrönikörer

Månadens gästkrönikör är också vikarie för Åsa Kullgren i nyhetsbrevet, Hon heter Felicia Lidén och är sedan årsmötet ledamot av arbetarekommunens styrelse.

Det är slutet på mars, men det är inget som syns eller känns på temperaturen utanför. Provocerande nog fick jag idag upp ett minne på sociala medier om hur jag för några år sen satt på Slagsta glass i 19 graders strålande solsken just det här datumet. Det är svårt att tro att vi är så pass långt in på året som vi ändå är, men sen tänker jag på alla de förändringar som skett i mitt liv under 2023 och då blir det inte så märkligt trots allt.


Att jag skulle engagera mig politiskt har alltid varit självklart. Jag skulle beskriva mig själv som en sådan person som känner en plikt gentemot samhället jag lever i, gentemot mina medmänniskor. Det är en fråga om solidaritet. Som dotter i arbetarklassens arbetarklass, som andra generationen i Sverige vill jag dra mitt strå till stacken – för att bidra ett tryggare och frodande Eskilstuna. Det var även därför jag valde att utbilda mig till beteendevetare med inriktning mot skolvärlden. Jag vill vara där när unga individer hittar sig själva, jag vill visa att alla har möjlighet att leva ett gott och tryggt liv, det är en fråga om att hitta rätt väg. Jag säger inte att det är lätt för det vore en lögn. Det jag däremot säger är att det är möjligt, att jag sett det hända. Jag skulle säga att skola, jämställdhet och jämlikhet är några av mina hjärtefrågor.


Jag har även det jag kallar för min bebis, kulturfrågorna. Särskilt scenkonsten har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas och det är jag oerhört stolt över. Jag menar att kulturen bidrar till ett språk bortom ord och landsgränser. Kulturen enar oss oavsett vår individuella bakgrund. Kulturen är viktig, kulturen får inte vara en klassfråga. Genom mitt engagemang, framför allt som ordförande för Eskilstuna kultur(S)förening vill jag bidra till kulturens tillgänglighet för alla Eskilstunas invånare.


Något annat som hänt under 2023 är att jag blivit vald till ledamot i Eskilstuna arbetakommuns styrelse. En styrelse som sedan gav mig förtroendet att vara dess sekreterare. För mig är det ett hedersuppdrag, jag tror på vår stad och ska göra mitt bästa för att förvalta de förtroende mina partikamrater visat mig.

Så vad händer nu?
Det kan bara framtiden visa. Det jag vet är att jag är 28 år gammal med ideologin i ryggraden. Redo att kämpa för morgondagens Eskilstuna, vårt Eskilstuna.

Jag hoppas du vill vara med mig i arbetet!

/Felicia Lidén

Äntligen börjar det bli lite ljusare ute och våren närmar sig med stormsteg, även om det just nu i skrivande stund snöar och skymmer utanför köksfönstret. Detta år har verkligen rivstartat och det är redan mars!


Det har gått lite drygt tre månader sedan jag påbörjade mitt förtroendeuppdrag i Socialnämnden, även om det känns som jag började igår så har jag under denna korta tid lärt mig mycket om hur nämnden men framförallt förvaltningen fungerar. Men, om du skulle du ställa mig mot väggen och be mig förklara hur allt fungerar så hade jag fått ursäkta mig med att jag fortfarande håller på att lära mig.

När jag fick samtalet från valberedningen om att jag blivit nominerad till förste vice ordförande i Socialnämnden så blev jag överraskad och jag förstod nog inte, där och då, vidden av uppdraget. Jag tackade ja för att partiet frågade mig, jag hade ju för några år sedan ställt mig till förfogande om det bedömdes att jag kunde bidra på något sätt. Kanske var det en pliktkänsla som infann sig under det där samtalet. Sedan är jag ju såklart intresserad av politik och samhället och kunde därför inte säga nej, att som samhällskunskapslärare få ännu mer insyn i kommunens viktiga arbete var allt för lockande.

Jag närvarande på årets första nämnd som hölls redan andra januari i stadshuset. Innan dess hade vi haft ett majoritetsgruppsmöte i december. Det var fantastiskt trevligt att träffa alla ledamöter i nämnden, opposition som majoritet. Jag är särskilt glad över att ha en sådan bra grupp socialdemokrater i nämnden, det finns en erfarenhet av just sociala frågor sedan tidigare och alla känns mycket kompetenta. Jag är glad över att just Lisbeth Eriksson, Clarence Palm, Anna Wilder, Göran Andersson och Emelie Öberg sitter med mig och jag ser fram emot att vi ska kunna lära oss av varandra. Göran Andersson stöttar mig redan genom att påminna mig om att logga ut från socialjouren när min jourvecka tagit slut.

Göran Gredfors (M) har varit ordförande i nämnden i åtta år och har verkligen ansträngt sig för att jag ska få den information jag behöver och förstå hur allt hänger samman, det tycker jag vittnar om att vi i majoriteten har ett bra samarbete, att en moderat och en socialdemokrat tillsammans kan ta ansvar och arbeta tillsammans utan några konstigheter. Nina Tuncer (förre förste vice ordförande i Socialnämnden) och Göran Gredfors sade till mig i början, inte ordagrant, att i socialnämnden driver vi i första hand inte politik, vi arbetar för att förvaltningen ska fungera och medborgarna kan få det stöd man behöver. Det tycker jag känns solidariskt.

De närmaste månaderna kommer för mig fortsätta att präglas av den omställning jag gör från fritidspolitiker till deltidspolitiker och det har visat sig vara en utmaning med två barn på 1,5 år och 3,5 år, senast har vi i omgångar tvingats vabba på grund av vattkoppor under totalt fem veckor. Mina elever har också blivit lidande av min sporadiska frånvaro på grund av politiska uppdrag, något som jag försöker att reparera på kvällarna så gott det går. Jag lär mig att hantera det. Till nästa läsår går jag ner i tid, dock så är det en omöjlighet att göra det redan nu med tanke att vi är mitt i läsåret.

Eskilstuna kommun och Sverige i helhet står inför många utmaningar i kölvattnet av pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, drivmedelspriser, elpriset och inflationen. Jag vet att vi kommer göra vårt bästa för att hjälpa alla på bästa sätt, oavsett om det är via sociala insatser eller genom föreningsarbete.

Avslutningsvis vill jag säga att det för mig personligen känns att vi har goda förutsättningar denna mandatperiod att bedriva socialdemokratisk politik och förmedla vår ideologi till ännu fler, speciellt här i vårt fina Eskilstuna.

Med vänliga hälsningar,

/Johan Lidén (S)
Förste Vice Ordförande i Socialnämnden i Eskilstuna

facebook Twitter Email